Τηλεματική ΟΑΣΑ

Τηλεματική ΟΑΣΑ

Εδώ και μερικούς μήνες ο ΟΑΣΑ παρέχει στο επιβατικό κοινό μία πάρα πολύ σημαντική υπηρεσία κατά τη γνώμη μου. Ποια είναι αυτή; Η υπηρεσία τηλεματικής ή αλλιώς η δυνατότητα να μπορούν να δουν οι επιβάτες σε πόση ώρα θα περάσει το λεωφορείο ή το τρόλεϊ που τους ενδιαφέρει από τη στάση που θέλουν.

Πώς βλέπω τι ώρα θα περάσει το λεωφορείο ή το τρόλεϊ;

Η υπηρεσία τηλεματικής ή αλλιώς πληροφόρηση για λεωφορεία και τρόλεϊ σε πραγματικό χρόνο είναι διαθέσιμη με τους εξής τρόπους:

Πινακίδα στις στάσεις: Σε πολλές στάσεις υπάρχει φωτεινή πινακίδα όπου φαίνεται σε πόση ώρα θα περάσουν τα λεωφορεία με τον αριθμό της γραμμής του δρομολογίου. Δυστυχώς τέτοια πινακίδα δεν έχουν όλες οι στάσεις.

Online στο telematics.oasa.gr: Από τον υπολογιστή σου μπαίνεις στο site τηλεματικής του ΟΑΣΑ, βάζεις τη γραμμή που σε ενδιαφέρει και βλέπεις σε πόση ώρα θα περάσει το λεωφορείο. Τόσο απλά.

Εφαρμογή για iOS: Κατεβάζεις το app OASA Telematics στο iPhone σου και βλέπεις σε πόση ώρα θα περάσει το λεωφορείο ή το τρόλεϊ από τη στάση που θέλεις.

Εφαμοργή για Android: Η υπηρεσία τηλεματικής του ΟΑΣΑ είναι διαθέσιμη σε εφαρμογή για το Android κινητό σου.

Χρησιμότητα υπηρεσίας τηλεματικής ΟΑΣΑ

Πάνε οι εποχές που περίμενες στη στάση το πρωί μέσα στο κρύο για 15, 30 ή 45 λεπτά μέχρι να περάσει το λεωφορείο που πρέπει να πάρεις για να πας στη δουλειά σου με το φόβο ότι δεν θα είσαι συνεπής στην ώρα που πρέπει να φτάσεις στο γραφείο ή κάποια σημαντική συνάντηση και να αναγκάζεσαι τελικά να πάρεις ταξί.

Δεν χρειάζεται πλέον να… ξεροσταλιάζεις στη στάση περιμένοντας το λεωφορείο για να πάρεις το δρόμο της επιστροφής το απόγευμα μετά τη δουλειά, πτώμα από την κούραση.

Τσεκάρεις πριν βγεις στη στάση από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε πόση ώρα θα περάσει το λεωφορείο ή το τρόλεϊ που σε ενδιαφέρει και τέλος η άσκοπη αναμονή στη στάση.

Προβλήματα τηλεματικής ΟΑΣΑ

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο σοφός λαός και η υπηρεσία τηλεματικής του ΟΑΣΑ δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Ποια είναι τα προβλήματα αυτά;

Οι οδηγοί που δεν «ανοίγουν» την τηλεματική. Όλοι οι οδηγοί έχουν πάνω από τη θέση τους ένα μόνιτορ μέσω του οποίου πρέπει να ενεργοποιούν την τηλεματική στην αρχή του δρομολογίου τους, ώστε να εμφανίζεται στους επιβάτες που αναζητούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο σε πόση ώρα θα περάσει από τη στάση που τους ενδιαφέρει. Αρκετοί οδηγοί, λοιπόν, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην υπηρεσία αυτή, «ξεχνώντας» να ανοίξουν την τηλεματική.

Βλέπεις το λεωφορείο να έρχεται αλλά είναι «εκτός υπηρεσίας». Μου έχει συμβεί 3-4 φορές το διάστημα που λειτουργεί η τηλεματική, να βλέπω στην εφαρμογή της τηλεματικής στο iPhone μου ότι το λεωφορείο έρχεται σε 8 λεπτά, σε 5 λεπτά, σε 3 λεπτά και όταν τελικά το δω να πλησιάζει στη στάση να έχει ένδειξη «Εκτός υπηρεσίας» και να μην σταματάει για να επιβιβάσει τον κόσμο που περίμενε στη στάση εκείνη τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οι οδηγοί πρέπει να «κλείνουν» την τηλεματική στο όχημά τους, ώστε να μην εμφανίζεται στα δρομολόγια που αναζητούν οι επιβάτες.

Εκτός λειτουργίας η τηλεματική λόγω βλάβης ή συντήρησης. Τους μήνες που λειτουργεί η υπηρεσία τηλεματικής του ΟΑΣΑ, έχει βγει εκτός λειτουργίας δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν πριν από περίπου ένα τρίμηνο, όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης για πάνω από 24 ώρες. Η δεύτερη φορά ήταν προχθές γύρω στις 8 το πρωί όπου σταμάτησε η λειτουργία της για περίπου 3 ώρες. Από το πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ αρχικά μου είπαν ότι κάνουν συντήρηση/αναβάθμιση (κάτι που θα πρέπει να γίνεται νυχτερινές ώρες που τα περισσότερα μέσα μεταφοράς δεν λειτουργούν), ενώ σε επόμενο τηλεφώνημά μου στα κεντρικά του ΟΑΣΑ μου είπαν ότι παρουσίασε βλάβη ο server. Κύριοι εκεί στον ΟΑΣΑ, πρόκειται για ένα δαπανηρό έργο, πολύ χρήσιμο για το επιβατικό κοινό, γι΄αυτό φροντίστε να το «θωρακίσετε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.