Βιέννη για αξέχαστα Χριστούγεννα

Γράφει ο Τάσος Βελιάδης

Μιας και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τι καλύτερο από ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά θα σας ξεναγήσουμε στη μαγευτική Βιέννη. Πριν από 6 μήνες περίπου βρέθηκα σε αυτή την μαγευτική και γεμάτη νοσταλγία πόλη για 5 ημέρες και ομολογώ ότι θα μπορούσα να περάσω εκεί όλη μου την υπόλοιπη ζωή.

Τόσο η ποιότητα ζωής, όσο και τα μαγευτικά κτίρια και οι κήποι που διαθέτει η πόλη, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές μακριά από το καυσαέριο και τους γρήγορους ρυθμούς της Αθήνας.

Δείτε φωτογραφίες από τη Βιέννη!

Λίγα λόγια για τη Βιέννη

Η Βιέννη (Wien) είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδιά της. Με πληθυσμό περίπου 1.600.000 κατοίκους, αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη, καθώς και το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.

Οι κυριότερες βιομηχανίες της πόλης κατασκευάζουν μηχανήματα, χημικά προϊόντα, έπιπλα, πορσελάνες και υαλικά. Πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την πόλη είναι και ο τουρισμός, καθώς η Βιέννη με τον μεγάλο πλούτο της σε έργα τέχνης, μνημεία και μουσεία αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών. Τη Βιέννη επίσης επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου υπάρχουν πολύ ωραία αξιοθέατα, όπως η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της.

Μετακινήσεις στη Βιέννη

Η πτήση για Βιέννη διαρκεί περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά και σίγουρα αξίζει η αναμονή στο αεροπλάνο μιας και με το που θα φτάσετε θα καταλάβετε άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή στην Ελλάδα με τη ζωή στην Αυστρία.

Για τη μεταφορά σας στο κέντρο της πόλης η πιο συμφέρουσα λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το τρένο (S-BAH). Το εισιτήριο κοστίζει μόνο 3.40 ευρώ και σε 25 λεπτά θα έχετε φτάσει στο κέντρο της Βιέννης. Προσέξτε μόνο να επικυρώσετε το εισιτήριο σας πριν μπείτε στο τρένο, γιατί το πρόστιμο είναι τσουχτερό. Για να βρείτε την αφετηρία του τρένου ακολουθήστε τις ενδείξεις για το CAT (City Airport Train) μέχρι τα τελευταία 50 μέτρα. Το CAT και το S-BAH φεύγουν από τον ίδιο σταθμό, αλλά από διαφορετική πλατφόρμα. Το CAT είναι τρένο που ανήκει στο αεροδρόμιο. Είναι 10 λεπτά πιο γρήγορο, αλλά κοστίζει 9 ευρώ. Εγώ, μιας και είμαι λίγο περίεργος, δοκίμασα και τους δύο τρόπους. Με το που έφτασα Βιέννη πήγα μέχρι το κέντρο της πόλης με το τρένο, ενώ φεύγοντας είπα να δοκιμάσω και το CAT που πραγματικά νομίζω ότι δεν αξίζει καθόλου.

Το δημόσιο σύστημα μεταφοράς είναι αρκετά καλό και περιλαμβάνει το μετρό (U-BAH με 5 γραμμές), τον σιδηρόδρομο (S-BAH), τραμ και λεωφορεία. Μπαίνοντας στο μετρό μην περιμένετε να συναντήσετε το καθαρό και νέο μετρό της Αθήνας. Οι σταθμοί, καθώς και τα βαγόνια είναι αρκετά παλιά και λίγο βρώμικα.

Το απλό εισιτήριο κοστίζει 1.70 ευρώ, το ολοήμερο 5.70 ευρώ και υπάρχει και κάρτα απεριορίστων διαδρομών για 3 μέρες (13.60 ευρώ, αυτή προτίμησα για τις μετακινήσεις μου). Με ένα απλό εισιτήριο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες γραμμές θέλετε προς μία κατεύθυνση, σε περίπτωση όμως που κατεβείτε από το τρένο και αλλάξετε κατεύθυνση θα πρέπει να αγοράσετε άλλο εισιτήριο. Εισιτήρια θα βρείτε σε όλους τους σταθμούς του μετρό, καθώς και σε ειδικά μαγαζάκια που πουλάνε εφημερίδες και τσιγάρα. Φροντίστε να επικυρώσετε το εισιτήριο σας πριν μπείτε στο μετρό, γιατί διαφορετικά το πρόστιμο είναι 60 ευρώ!

Αν ξενυχτάτε υπάρχουν πολύ συχνά δρομολόγια λεωφορείων όλο το βράδυ ανά μισή ώρα. Τα περισσότερα από αυτά τερματίζουν στο «Karntner Ring, Oper». Επίσης κάθε Σαββατοκύριακο λειτουργεί και ο σιδηρόδρομος μεταξύ «Meidling» και «Floridsdorf» με δρομολόγια ανά 20 λεπτά.

Μην επιχειρήσετε να μετακινηθείτε με ταξί γιατί κοστίζει αρκετά ακριβότερα απ΄ότι έχετε συνηθίσει στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά θυμάμαι για μία απόσταση περίπου από το Σύνταγμα μέχρι το Φιξ πλήρωσα 6,70 ευρώ.

Αξιοθέατα

Αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Στεφάνου που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού που το εσωτερικό του θα σας μαγέψει. Αν θελήσετε να έχετε και μια άποψη της Βιέννης, αρκεί να ανεβείτε τα 363 σκαλοπάτια που οδηγούν στο «καμπαναριό» του ναού. Βέβαια υπάρχει και ο πιο εύκολος τρόπος με το ασανσέρ.

Ο πεζόδρομος που ξεκινάει από την πίσω πλευρά του ναού είναι η Grabenstrasse, που αποτελεί τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης. Εκεί θα βρείτε ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι πιο γνωστοί διεθνείς οίκοι μόδας. Βέβαια οι τιμές είναι αρκετά… αλμυρές, αλλά αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ίδιους τους Βιεννέζους. Κι όταν οι πόρτες των καταστημάτων κλείσουν, η «Graben» είναι ο χώρος για τη βραδινή βόλτα, τα ραντεβού, τα υπαίθρια bonbon με τις καραμέλες, οι καντίνες με τα «βουρστ» το περίφημα λουκάνικα και τους διαφόρους γραφικούς τύπους που παίζουν ή τραγουδούν για τους περαστικούς.

Επισκεφθείτε την Όπερα της Βιέννης, η οποία βρίσκεται στο τελείωμα της «Graben» και είναι ένα επιβλητικό κτίριο κτισμένο τον περασμένο αιώνα. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να μπούμε, γιατί βρεθήκαμε στην περιοχή μόνο πρωινές ώρες που η Όπερα δεν λειτουργούσε.

Επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στα δύο παλάτια, το χειμερινό Hofburn και το θερινό Schonbrunn (Σένμπρουν), που χρησιμοποίησε σαν κατοικία του ο Φραγκίσκος Ιωσήφ (Φρανς Ζόζεφ) με τη σύζυγό του αυτοκράτειρα Σίσσυ.

Στα δύο αυτά παλάτια είναι αποτυπωμένη όλη η ζωή των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Αψβούργων που κυβέρνησαν για 600 χρόνια (τελευταίος αυτοκράτορας ήταν ο Κάρολος, σύζυγος της Τίτας της Πάρμας, ο οποίος Βασίλεψε για δύο μόλις χρόνια από το 1916 έως το 1918). Μετά την αναγκαστική του παραίτηση, στο τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, σήμανε και το τέλος της αυτοκρατορίας.

Μέσα, τα πορτραίτα, τα σαλόνια, οι κρεβατοκάμαρες, οι χώροι υποδοχής, τα σερβίτσια και άλλα αντικείμενα, όλα είναι «φορτωμένα» με χρυσό και ασήμι, όπως ταιριάζει στους αυτοκράτορες.

Στο «Σένμπουρν», σ΄ένα από τα κτίρια του τεράστιου κήπου που περιβάλλει το ανάκτορο, διατηρούνται οι άμαξες που χρησιμοποιούσαν οι Αψβούργοι, τόσο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, όσο και για τις επίσημες ή σημαντικές τελετές (γάμοι – κηδείες), καθώς και οι παιδικές άμαξες για τους μικρούς πρίγκιπες. Αν έχετε να διαθέσετε 50 ευρώ, μπορείτε άνετα να κάνετε μια βόλτα με την άμαξα στον τεράστιο και εκπληκτικό κήπου, που πραγματικά θα σας μείνει αξέχαστη.

Ανυπομονώ να ξαναεπισκεφθώ την Βιέννη για να ξαναζήσω την μαυγετική και διαφορετική ατμόσφαιρα της πόλης! Αν είστε στο ψάξιμο προορισμού πάντως για να πάτε τα Χριστούγεννα, η Βιέννη προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.