Μονή Παναγίας Κλειβωκάς: Το μάτι χάνεται στο πράσινο

Η Μονή Παναγίας Κλειβωκάς είναι ένα από τα επιβλητικότερα μοναστήρια της Ελλάδας, πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως τα Μετέωρα της Γορτυνίας. Είναι χτισμένο στην είσοδο σπηλιάς, η οποία από ένα σημείο και μετά είναι ανεξερεύνητη λόγω στενής διαμέτρου.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισής ώρας από το Τουμπίτσι Αρκαδίας, ενώ το έδαφος είναι ιδιαίτερα τραχύ και δύσβατο. Προτείνεται να πάτε με το αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο και από εκεί και πέρα περπατώντας, εκτός κι αν διαθέτετε Jeep 4×4, οπότε δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. Θα σας αποζημιώσει η θέα, αφού το μάτι σας θα χαθεί κυριολεκτικά στο πράσινο και τη γενικότερη άγρια ομορφιά του τοπίου. Βρέθηκα εκεί το Πάσχα και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζω στη Wikipedia, η τραχιά φυσιογνωμία του τοπίου και το δύσβατο και απροσπέλαστο σχεδόν του εδάφους, έχει τροφοδοτήσει πολλούς θρύλους και παραδόσεις σχετικά με την εύρεση της εικόνας της Θεομήτορος και την κτίση του μοναστηριού.

Κατά μια παράδοση η εικόνα της Παναγίας, που λέγεται ότι είναι μια από τις έντεκα του Απόστολου Λουκά, ήταν στο σημείο όπου σήμερα είναι το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Κάτω Κλειβωκά, στη θέση Μπέλκος, όπου στην προχριστιανική περίοδο ελατρεύετο η θεά Αλουσία Δήμητρα. Στο σημείο αυτό υπήρξε μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Το μοναστήρι αυτό διαλύθηκε και ο ναός καταστράφηκε επί τουρκοκρατίας και πιθανότατα κατά την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο το 1825-1828.

Για την τύχη της θαυματουργής εικόνας δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο. Κατά μία άποψη οι χριστιανοί, οι οποίοι ήξεραν καλά τα κατατόπια και τις ασφαλείς κρυψώνες μετέφεραν την εικόνα στη σπηλιά, όπου την έκρυψαν και από το δύσβατο και μυστικό μονοπάτι πήγαιναν και προσεύχονταν. Κατά άλλη άποψη-παράδοση και θρύλο, λέγεται ότι η εικόνα βρέθηκε μετά από σχετικό όνειρο από τον Γεώργιο Κλειβωκιώτη που καταγόταν από το διπλανό χωριό Δήμητρα Αρκαδίας.

Το εκκλησάκι κατασκευάστηκε στο τέλος της περασμένης εκατονταετίας από τον Κοντοβαζαινίτη Σοφιανόπουλο. Το κλιμακοστάσιο κατασκευάστηκε δέκα χρόνια αργότερα με δαπάνη του ιδίου. Από την κτίση του και μετά το μοναστήρι λειτούργησε σαν γυναικεία μονή, όπου υπηρέτησαν πολλές μοναχές. Τη μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε επί ηγουμενίας της Μοναχής Μακαρίας Καρρά. Σήμερα στο μοναστήρι διακονεί μία μόνο μοναχή, η Χριστοδούλη, η οποία από το 1953 προσφέρει της υπηρεσίες της στη μονή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.