Σχολικά sites

Καιρό τώρα μου αρέσει που και που να ανακαλύπτω sites από σχολεία από όλη την Ελλάδα, είτε είναι δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΕ και λοιπά.. Σε λίγα από αυτά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και είναι πλήρως ενημερωμένα, με τις δραστηριότητες του σχολείου, τους μαθητές, τους δασκάλους, πληροφορίες για τις περιοχές που βρίσκονται τα σχολεία κλπ.. Ιδίως όταν κάποιο σχολείο βρίσκεται σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό και διαθέτει ιστοσελίδα είναι καλό και μόνο ότι θα βρεις πληροφορίες για τον τόπο εκεί, πληροφορίες από τους ίδιους τους μαθητές και αυτούς που ζουν εκεί και όχι «διαφημιστικές» πληφορορίες που μπορούμε να βρούμε σε ταξιδιωτικούς οδηγούς κλπ…

Το πρώτο που σκέφτομαι όταν «πέφτω» σε σχολική ιστοσελίδα είναι ότι σε αυτό το σχολείο στο μάθημα της Πληροφορικής γίνεται δουλειά, μαθαίνουν κάτι τα παιδιά, δημιουργούν. Ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται από τον υπεύθυνο καθηγητή πάλι τα παιδιά μαθαίνουν κάτι, βλέπουν την όλη διαδικασία από κοντά και σε αρκετά πράγματα συμμετέχουν και αυτά. Μπορεί πχ κάποιος μαθητής να αναλάβει να μαζέψει πληροφορίες για τη x ενότητα του site, κάποιος άλλος να φωτογραφίσει κάτι, κάποιος άλλος κάτι άλλο και πάει λέγοντας.. Και κυρίως αξίζει ένα μπράβο στους δασκάλους Πληροφορικής που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα, γιατί συνήθως ασχολούνται με αυτό -δηλαδή το site του σχολείου- όχι μόνο σε ωράριο σχολείου, αλλά και εκτός αυτού, στον ελεύθερο χρόνο τους.

Ένα από τα πρώτα σχολικά sites που επισκέφθηκα ήταν το site του Γυμνασίου Νέου Σουλίου Σερρών, το οποίο το βρίσκετε στη διεύθυνση http://gym-n-souliou.ser.sch.gr. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνουν τον δικτυακό τους τόπο, προσθέτουν νέες φωτογραφίες, βάζουν στο site διάφορες εργασίες, μέχρι και συνεντεύξεις κάνουν με πολίτες και «παράγοντες» των γύρω περιοχών. Προβάλλουν επίσης στο site τους διάφορα ιστορικά στοιχεία του χωριού, από το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του χωριού, την παραδοσιακή ενδυμασία και πολλά άλλα.

Στο site του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου θα βρείτε ενότητα όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα σχολικά sites, τα οποία φιλοξενεί στους servers του το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Εκτός από τα σχολικά sites θα βρείτε και προσωπικές ιστοσελίδες εκπαιδευτικών, οι οποίες επίσης φιλοξενούνται στο sch.gr. Μην περιμένετε φυσικά να βρείτε άρτια κατασκευασμένες ιστοσελίδες, με super ουάου γραφικά, φλασιές κλπ, η προσπάθεια άλλωστε είναι που μετράει και το γεγονός ότι κάποιοι με μεράκι και όρεξη ασχολούνται πέραν του σχολικού ωραρίου με κάτι τέτοιο.

Αυτά προς παραδειγματισμό ορισμένων δασκάλων Πληροφορικής που απλά στο μάθημα Πληροφορικής μπαίνουν στην τάξη, υπογράφουν το απουσιολόγιο και αφήνουν τα παιδιά να σερφάρουν ανενόχλητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ένα κοντινό μου σχολείο όπου ο δάσκαλος της Πληροφορικής δεν έχει κάνει σε παιδιά Β΄ λυκείου ούτε μισή ώρα word, που είναι από τα πιο κλασσικά πράγματα, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να μη ξέρουν καν τι είναι η θύρα usb του υπολογιστή κλπ.. Έλεος ρε φίλε, δηλαδή τόσο δύσκολο είναι να δείξεις στα παιδιά κάτι χρήσιμο για αυτά; Από το πώς να ψάχνουν κάτι στις μηχανές αναζήτησης, μέχρι δε ξέρω κι εγώ τι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.