Πνευματική ιδιοκτησία, εφημερίδες και blogs

Όλο και συχνότερα παρατηρώ τελευταία το γεγονός εφημερίδες να αναδημοσιεύουν κείμενα από blogs (ολόκληρα ή αποσπάσματα) από blogs, χωρίς φυσικά να μπουν στον κόπο να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες των blogs πρώτα και χωρίς να κάνουν καμιά αναφορά στην πηγή από όπου είδαν το κείμενο, γράφοντας και το link του blog από όπου πήραν το κείμενο κλπ…

Αυτές τις μέρες κείμενα «έκλεψε» η Ελευθεροτυπία από το diablog.gr και από το blog του Παναγιώτη Βρυώνη. Το «επίμαχο» κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Ελευθεροτυπίας στις 3/3/2007 και έχει να κάνει με την εκπαίδευση και την κατάσταση που επικρατεί τελευταία με το νόμο-πλαίσιο κλπ. Και οι bloggers του diablog.gr και ο Παναγιώτης διαμαρτυρήθηκαν στέλνοντας επιστολές στην εφημερίδα, ο Παναγιώτης μάλιστα επιφυλάχτηκε να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας εφόσον δε λάβει κάποια ικανοποιητική αποζημίωση, ενώ από ότι είδα στο diablog.gr ζητούν να υπάρξει τουλάχιστον αναφορά της πηγής σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας κλπ.

Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που blogger «απειλεί» εφημερίδα ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της (αν κάνω λάθος ενημερώστε με) εφόσον δε λάβει ικανοποιητική αποζημίωση και προσωπικά περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω το πώς θα εξελιχτεί η υπόθεση, δηλαδή αν και τι θα απαντήσει η διεύθυνση της εφημερίδας κλπ, ενώ βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και την πρόταση του Παναγιώτη προς τη διεύθυνση της εφημερίδας για διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για τους αρθρογράφους προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια λάθη μελλοντικά, αν και πιστεύω ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο.

Άλλη μία σχετική περίπτωση ήταν με την εφημερίδα Το Αρθρο, η οποία κυκλοφορεί με ένθετο περιοδικό για τα blogs κλπ. Δεν έχω πάρει την εφημερίδα, οπότε δε ξέρω τι αναδημοσιεύει από τα blogs, αν το αναδημοσιεύει με άδεια, αν αναφέρει τις πηγές κλπ, το μόνο που έχω διαβάσει σχετικά είναι στο blog του Σίμου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε όταν αναδημοσιεύτηκαν κείμενα του bfax.gr (blog όπου συμμετέχει ο ίδιος) στο ένθετο της εφημερίδας για τα blogs, ενώ σε ένα άλλο post του προτείνει το εξής: Να δημιουργήσει η εφημερίδα έναν aggregator, όπου οι bloggers που επιθυμούν να αναδημοσιεύει η εφημερίδα posts τους να κάνουν εγγραφή τα blogs τους εκεί και that “s all!

Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο γεγονός εφημερίδες και επαγγελματίες αρθρογράφοι να παίρνουν με το έτσι θέλω κείμενα από blogs και να τα αναδημοσιεύουν χωρίς να κάνουν ούτε μια αναφορά στην πηγή. Δηλαδή τι λόγο μπορεί να έχει κάποιος δημοσιογράφος/αρθρογράφος που γράφει σε μεγάλη εφημερίδα να μη δημοσιεύσει το link από το blog που πήρε κάποια πληροφορία και τη χρησιμοποίησε σε άρθρο του; Δεν είναι κακό να γράψει «εκεί το είδα αυτό, να το link», κακό είναι; Ή θα του πέσει η φήμη και η υπόληψη αν παραδεχτεί ότι το τάδε στοιχείο ή ότι το τάδε απόσπασμα που χρησιμοποίησε σε άρθρο του προέρχεται από το τάδε blog;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.