Εκλογές, Exit Poll, Αντιδράσεις

Γύρω στις 6:45 το πρωί βρισκόμουν σε ένα από τα εκλογικά κέντρα όπου διενεργήθηκε το exit poll της ΕΡΤ. Εκεί ήταν και τα άλλα άτομα που θα ήμασταν μαζί στην ομάδα. Μέσα στον προαύλιο χώρο περίμεναν ήδη δύο κύριοι (ψιλο-ηλικιωμένοι) για να ψηφίσουν με την έναρξη της διαδικασίας.

Μέχρι να πάει 10:00 η ώρα περνούσε αργά, έκανε και λίγη ψυχρούλα. Μετά άρχισε να αποκτάει ενδιαφέρον η μέρα. Σχεδόν όλοι όσοι έμπαιναν στο εκλογικό κέντρο ρωτούσαν εμάς για το αν ψηφίζουν εδώ κλπ και εμείς τους στέλναμε όλους στους αστυνομικούς. Ευτυχώς στο σχολείο που ήμασταν υπήρχαν μόλις 3 εκλογικά τμήματα και η μέρα ήταν αρκετά ήσυχη, αφού ο αριθμός των ψηφοφόρων ήταν σχετικά μικρός (γύρω στους 980 σύμφωνα με την καταμέτρησή μας).

Πάντα στις εκλογές τα τελευταία χρόνια υπήρχε αποχή από ένα κομμάτι των ψηφοφόρων. Φέτος πιστεύω και από ότι φαίνεται έτσι είναι ότι η αποχή ήταν μεγαλύτερη. Με τις αλλαγές που έγιναν στους εκλογικούς καταλόγους πολλοί που ψήφιζαν στις προηγούμενες εκλογές στο σχολείο που ήμουν σήμερα δεν ψήφιζαν εκεί, αλλά σε άλλο εκλογικό κέντρο. Αρκετοί λοιπόν έβγαιναν τσαντισμένοι από το σχολείο, λέγοντάς μας τα κλασσικά «κανείς δε ξέρει που ψηφίζουμε» και «εγώ δε ψηφίζω πάω σπίτι μου». Μία ήρθε από το χωριό της να ψηφίσει και όταν της είπαν ότι ψηφίζει σε άλλο κέντρο άρχισε να λέει για τα κοψίδια που άφησε στη μέση στο γλέντι του χωριού της και άλλα τέτοια.

Άλλοι πάλι έβλεπαν την κάλπη με το λογότυπο της ΕΡΤ και μας έλεγαν «να τα γράψεις αυτά, να τα δείξεις, το μπάχαλο που γίνεται, αλλά εσείς δεν έχετε το μαρκούτσι ε;» (εννοώντας ότι δεν είχαμε μικρόφωνο και πως να είχαμε άλλωστε αφού δεν ήμασταν εκεί για δημοσιογραφική κάλυψη των εκλογών αλλά για άλλο σκοπό)

Φάση είχαν και δύο ζευγάρια, ένα πάνω από 50-60 ετών και ένα άλλο γύρω στα 45. Στο πρώτο όταν ζητήσαμε από την κυρία να μας απαντήσει για το exit poll ο σύζυγός της άρχισε να τη σπρώχνει προς τα έξω λέγοντας ότι δε θέλουν, ενώ στο δεύτερο όταν πάλι πλησιάσαμε την κυρία για να μας απαντήσει ο άντρας της επέδειξε μία άριστη συμπεριφορά και άρχισε να της λέει «δε θα απαντήσεις», αυτή να λέει «μα θέλω να απαντήσω» μέχρι που αυτός ανέβηκε στο μηχανάκι του και της έκανε νόημα να πάει, ε τι να έκανε και αυτή πήγε. Ρόμπα την έκανε.

Αρκετοί ήταν αυτοί που προθυμοποιήθηκαν να απαντήσουν χωρίς να είναι η σειρά τους, κάτι που δεν έγινε βέβαια, αφού τους εξηγούσαμε ότι ακολουθείται συγκεκριμένο βήμα για το exit poll στο κέντρο που ήμασταν. Στο κέντρο που ήμουν εγώ πλησιάζαμε για ερωτηματολόγιο έναν ψηφοφόρο ανά έντεκα που έβγαιναν από το κέντρο, ενώ ανά δύο ώρες περίπου γινόταν συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και αναμετάδοσή τους στην εταιρεία για να είναι έτοιμο το 75% του exit poll στις 19:00.

Η «πολλή» δουλειά ήταν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 1:30 το μεσημεράκι. Μετά «έσπασε» για τα καλά. Όσο περνούσε η ώρα τόσο λιγότεροι έρχονταν για να ψηφίσουν. Γύρω στις 1:30 την έκανα και εγώ, όχι όμως για να ψηφίσω, αλλά για να πάω για λίγο σπίτι μου να τσιμπήσω τίποτα και να ξαναγυρίσω, αν και εκεί είχαμε και τις τυροπιτούλες μας, χυμούς, αναψυκτικά, μετά μας έφεραν διάφορα από goodys κλπ! Καλά τη βγάλαμε, σε αντίθεση με τα παιδιά σε άλλα εκλογικά κέντρα όπου όταν εμείς ας πούμε το μεσημέρι είχαμε καταμετρήσει πχ 600 άτομα, εκείνου είχαν καταμετρήσει 1900 ή 2500 και βάλε!

Το ζόρι πιστεύω το τράβηξαν (και το τραβάνε ακόμα) όσοι ήταν στις εφορευτικές επιτροπές. Εμείς πήγαμε για ένα 12ωρο, δε λέω πολλές ώρες ήταν, αλλά εμείς τουλάχιστον πληρωθήκαμε, ενώ εκείνοι και πολύ περισσότερες ώρες από εμάς είναι εκεί και δε παίρνουν μία. Μέχρι και τις 7 ακριβώς ήρθε ψηφοφόρος στο κέντρο να ψηφίσει, αλλά δεν τον άφησαν να μπει αφού η ψηφοφορία είχε λήξει. Τελευταίοι μπήκαν για να ψηφίσουν ένα ζευγάρι στις 18:50! Πάω για ύπνο, είμαι πτώμα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.