Διαδίκτυο και… αποξένωση

Σήμερα το πρωί είχα μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με μία φίλη που γνώρισα πρόσφατα σχετικά με το αν οι υπολογιστές και το ίντερνετ αποξενώνουν τους ανθρώπους ή όχι. Η συζήτηση ξεκίνησε όταν μου είπε ότι το αγόρι της υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία (κάπως έτσι) και επειδή είναι πολύ μακριά της έθεσα έναν τρόπο επικοινωνίας που θα μπορούσαν να έχουν.

Επειδή η θέση του είναι σε γραφείο και υπέθεσα ότι θα έχει και κάποιον υπολογιστή, τη ρώτησα αν έχει και αυτή pc που να συνδέεται στο ίντερνετ. Μου απάντησε θετικά και τότε της έριξα την πρόταση να μιλούν (όχι συνέχεια φυσικά) μέσω msn ή κάποιου άλλου messenger. Ε εκεί αντέδρασε αρνητικότατα σε σημείο που μου είπε ότι προτιμά να ανταλλάσουν γράμματα, παρά να μιλούν διαδικτυακά! Της είπα ότι μπορούν αν έχουν κινητό με 3G να βλέπονται όταν μιλούν μέσω των κινητών τους. Και εκεί άρνηση.

Μέχρι που μου είπε ότι προτιμά να έχει κλειστό το κινητό της ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να.. νιώθει το αίσθημα της έλλειψης! Μετά η συζήτηση επεκτάθηκε στη γενικότερη χρήση του ίντερνετ, των νέων τεχνολογιών κλπ…

Παράδειγμα: Πιάσαμε κουβέντα περί καλοκαιρινών διακοπών, αναζήτησης διαμονής σε κάποιο νησί κλπ.. Της είπα ότι πανεύκολα μπορεί να βρει τα πάντα στο ίντερνετ, από ξενοδοχεία, μαγαζιά, να κλείσει εισιτήρια, να δει φωτογραφίες, τα πάντα! Και εκεί άρνηση! Μου είπε ότι είναι καλύτερα να πάει εκείνη αυτοπροσώπως σε κάποιο ταξιδιωτικό πράκτορα να δει για δωμάτια, να κλείσει τα εισιτήρια, να δει και έναν άνθρωπο! Ή προτιμά να πάρει κάποιον οδηγό διακοπών (πχ Διακοπές), παρά να μπει στο ίντερνετ να ψάξει!

Καλά όταν της είπα ότι προτιμώ να ψάχνω στο ίντερνετ πχ αν θέλω να αγοράσω κάτι από το να πηγαίνω σε 10 μαγαζιά εκεί με έκραξε κανονικά! Ας πούμε της λέω θέλω να πάρω κάτι από το Πλαίσιο. Μπαίνω στο site, κάνω την παραγγελία ηλεκτρονικά και την επόμενη μέρα έρχεται σπίτι μου! Γιατί να χάνω τόσες ώρες σε μετακινήσεις από το ένα μαγαζί στο άλλο;

Φυσικά δεν τα κάνω όλα μέσω ίντερνετ. Και έξω βγαίνω και σε μαγαζιά πάω και κρατάω μία ισορροπία σε όλα, παν μέτρον άριστον. Μετά κάναμε στροφή στις ψηφιακές μηχανές! Μέχρι που μου είπε ότι προτιμά να πηγαίνει το φιλμ της «κανονικής» μηχανής για εμφάνιση στο φωτογραφείο να δει έναν άνθρωπο – «να έχει την ανθρώπινη επαφή» – παρά να τραβάει φωτογραφίες με ψηφιακή! Ε μετά όμως της είπα ένα σωρό πλεονεκτήματα και ειδικά σε αυτό το θέμα άλλαξε μυαλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.